+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
12 jan 2021 -

Waarom beleggen mensen niet?

Een podcast serie gebaseerd op ons onderzoek

De afgelopen maanden verrichten we uitgebreid onderzoek naar de barrières die mensen ervaren om te beleggen. Onze opdrachtgever is sectororganisatie Dufas ( Dutch Fund and Asset Management Association). Uit het diepgaande onderzoek kwamen zeven belangrijke drempels naar voren. Van de eerste drie wordt deze maand een podcast serie gemaakt, gepresenteerd door Sander Heijne, schrijver/ journalist. Hij schreef eerder onder meer het boek Fantoomgroei. Rubina Oliana (Beautiful Lives) zal in elk uitzending elke barrière toelichten én het perspectief van de deelnemers aan het onderzoek (‘de Nederlander’).

Bijna 900.000 Nederlanders bouwen geen pensioen op. Het collectieve pensioen staat onder druk en is vaak onvoldoende. De lage rente zorgt ervoor dat beleggen vaak de enige mogelijkheid is voor vermogensgroei. Slechts 4% van de Nederlanders belegt in beleggingsfondsen, terwijl dit in ons omringende landen veel hoger ligt. We trokken afgelopen najaar drie weken lang met 60 niet-beleggers op, in ons online conversatieplatform BL*Campfire. Op basis van ruim 1100 posts, vlogs en oefeningen identificeerden we de zeven belangrijkste drempels om te gaan beleggen. De eerste drie drempels die aan bod zullen komen zijn:

1. ‘Beleggen past niet bij mij’ – waarom beleggen niet aansluit bij de wereld van veel mensen.

2. ‘Beleggen helpt mij niet mijn doel te bereiken’ – hoe kan het dat we weinig vooruitkijken als het gaat om financiële levensplanning.

3 ‘Beleggen is het risico niet waard’ –waarom de risico’s niet altijd reëel worden ingeschat.

Op basis van het onderzoeken formuleerden we acties. Hiermee kan de sector drempels voor burgers wegnemen. De uitkomsten en de acties voor de diverse stakeholders delen we in de komende maanden. Laat het ons weten als je interesse hebt in de afleveringen van de podcast.

Gerelateerd nieuws

Newsletter