Maurice schrijft maandelijks een artikel in het AM Magazine.
We vormen allemaal om. Of je nou retailer, bankier, uitzender, krantenredacteur of marktonderzoeker bent. Google, Amazon en Apple veranderen de dynamiek van elke markt. We zitten volop in de digitale transformatie. U als verzekeraar natuurlijk ook. De smartphone is voortaan de centrale life organiser: de afstandsbediening waarmee we alles in ons leven regelen. De wijzers van de klok tollen rond..
Elk beroep verandert, ook de ongedachte vakken. Als marktonderzoeker leerde ik de afgelopen maanden dat chefs in professionele keukens steeds meer met the internet of things te maken krijgen. Als je ovens aan het fornuis koppelt is de timing een stuk makkelijker en vul je automatisch de voorraad aan. Een andere les: huisschilders krijgen hun opdrachten niet langer via via en zullen zich online moeten laten zien. Klussen zijn te vinden op vraag- en aanbodsites, met concurrenten rondom een veel grotere straal. Times are changing.
In het afgelopen decennium is er veel veranderd in de verzekeringsbranche. Verzekerden willen snel online zaken regelen en meer eigen keuzes kunnen maken. Informatie is veel toegankelijker en met allerlei online scans en checks kom je zelf al een heel eind. Het vertrouwen in de adviseur heeft een flinke deuk opgelopen, met alle gedoe in de branche. De toegevoegde waarde van de intermediair staat onder druk.
De komende 10 jaar komt er nog veel meer op u af. Big data brengt risico’s nog scherper in kaart. Domotica koppelt apparaten aan elkaar en registreert gedrag. Uw sector zal de focus verleggen richting preventie en risicoprofilering. Het woord ‘digitale transformatie’ dekt slechts een deel van de lading. Het is meer dan alleen de verschuiving van offline naar online kanalen.
Het is eerder een ‘digitale metamorfose’: een totale gedaanteverwisseling van uw tak van sport, met concurrenten uit onvermoede hoek. Dat vergt agility: wendbaarheid om sneller op omstandigheden in te kunnen spelen. Begrijpt u wat uw klanten echt drijft? In welke business zit u eigenlijk? De huisschilder verft geen muren maar zorgt uiteindelijk voor een fijn huis. De kok bakt geen biefstuk maar bepaalt de sfeer voor een leuke avond. Wat biedt u? Wie het domein kent ontpopt zich namelijk tot de vlinder van de branche.