+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
23 sep 2022 -

Ontstaan binnen de sociale wetenschappen, vindt semiotiek steeds meer zijn weg in de commerciële wereld. Door bestaande en opkomende culturele codes van een doelgroep te doorgronden kunnen bedrijven doelgerichter consumer centric innoveren. Dat is hoe wij bij Beautiful Lives semiotics inzetten.

Wat is semiotics?

Semiotiek kun je omschrijven als het begrijpen van de wijze waarop ‘tekens en symbolen’ betekenis krijgen in het dagelijks leven. Zo brengen we op een systematische manier codes van doelgroepen, categorieën en merken in kaart. Denk bij codes bijvoorbeeld aan woordgebruik, beeldtaal, symbolen, kleuren en vormen. De overvloed aan codes op online (social) media, maakt dat semiotiek vandaag de dag een rijke manier is om de wereld om ons heen en ontwikkelingen daarbinnen te begrijpen en duiden. 

We kijken daarbij niet alleen naar meest voorkomende ‘tekens en symbolen’, maar gaan ook op zoek naar opkomende codes die inspiratie en richting kunnen geven voor innovatie.

Hoe wij semiotics inzetten

Een semiotische aanpak vraagt, zoals iedere onderzoeksuitdaging, om een heldere afkadering van het thema of de categorie. Als dat duidelijk is, bepalen we welke aanverwante thema’s/categorieën interessant zijn om te analyseren.

Laten we snoep als voorbeeld nemen. Als we voor een innovatievraagstuk willen weten welke opkomende codes relevant kunnen worden binnen snoep, analyseren we bijvoorbeeld ook taalgebruik, kleur, vorm en structuur van categorieën als ijs, koek en misschien minder voor de hand liggende categorieën als beauty en mode. 

Met hulp van onze BL*AI tool exploreren we deze thema’s in de online en social media en ontdekken we dominante (huidige) patronen en kijken we welke opkomende patronen er zichtbaar worden. We duiden welke betekenis zij zouden kunnen krijgen voor het vraagstuk waaraan we werken en ontwikkelen op basis daarvan bijvoorbeeld richtingen voor innovatie.

Voorbeelden uit de praktijk

Semiotics kan op talloze manieren worden ingezet. Vaak combineren we de inzichten met kwalitatief onderzoek, waarbij we in gesprek gaan met de doelgroep. Zo worden de bevindingen uit het semiotics onderzoek ingebed. 

Voor GNT, ontwikkelaar van natuurlijke kleuroplossingen voor de voedingsindustrie, is semiotics ingezet om de kracht van kleur te onderzoeken. Kleur heeft veel invloed op wat consumenten van een product verwachten. Er zijn culturele codes verbonden aan kleuren, wat effectief kan worden ingezet voor productontwerpen. Zo kan GNT nu en in de toekomst de juiste snaar raken bij de beoogde doelgroepen.

Voor een Zwitserse klant hebben we, als basis voor een Ideation traject, gekeken naar de manier waarop vrouwbeelden de beeldvorming rondom moederschap in de toekomst kunnen beïnvloeden. 

Interesse gewekt?

Er is ontzettend veel mogelijk met semiotics. Ben je benieuwd wat dit kan betekenen voor jouw bedrijf? Stuur ons een berichtje, we denken graag met je mee!

 

Gerelateerd nieuws