+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
15 nov 2016 -

See you in court

Maurice schrijft maandelijks een column in het AM Magazine

Een vriend van mij is chirurg en hij is eind vorig jaar ziek geworden. Van de ene op de andere dag kreeg hij last van een fysieke aandoening, waardoor hij niet meer kan opereren. Het euvel lijkt chronisch maar het is onduidelijk hoe de medische situatie zich verder ontwikkelt. Chirurgie heeft veel weg van topsport en elke beperking is dan als de vingerblessure van Epke of de lies van Dafne. Ongeloof, verdriet, angst, hoop en onzekerheid zijn de emoties die strijden om vervolgens je keuzes aan te passen bij diagnose en prognose.

Specialist worden is een lange weg van studie, specialisatie, co-schappen en promotie. Als je dan, ergens in de dertig, een plek in loondienst of maatschap hebt bemachtigd  weet je waar je al die jaren voor geleerd hebt. Je hebt een goed vooruitzicht op wat je de komende decennia gaat doen en daar richt je ook je leven op in. Eén plotse en ongewisse blessure steekt een spaak in de wielen en alles staat op zijn kop.

Er is in de maatschap waar hij deel van is afgesproken dat zij de vergoeding en de kosten van de vervanger in het eerste jaar draagt: een soort mini-broodfonds.  Daarnaast heeft hij een goede AOV regeling afgesloten, via een tussenpersoon bij een van de bekendere inkomensverzekeraars. Er is een kans op blijvende uitval in de huidige rol, maar alles is nog ongewis. Je verwacht dan een zorgvuldige ondersteuning van de kant van de verzekeraar.  In loondienst is er een heel traject van Arbo dienst, Poortwachter en Plan Van Aanpak. Als medisch ondernemer zijn de stappen minder helder. Wie helpt me, vooral ook omdat het verloop onzeker is en ik er nog niet aan toe ben om over alternatieven na te denken.

Dit is het moment waar het er voor u als verzekeraar op aankomt: de badmeester die in het water springt. Bied nu steun en begrip en creëer nieuw perspectief. Neem de tijd voor het aanpassingsproces dat een stap van chirurg naar een andere rol vergt.  De support van de intermediair bleek in zijn geval een koude plons. De adviseur zegt in het eerste gesprek: ‘We moeten de stappen goed doorlopen, want we willen natuurlijk niet dat we elkaar bij de rechter tegenkomen.’ De mentaliteit van ‘see you in court’: een pijnlijke blijk van gebrek aan inlevingsvermogen. Meer oog voor mensen zou verzekeraars zoveel meer kunnen opleveren.

Gerelateerd nieuws