+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
09 mei 2018 -

Reach out, touch base: hoe je moeilijke doelgroepen bereikt

Het ontwikkelen van relevante producten en diensten vanuit ‘de behoeften van de klant’; een aanpak die niet meer weg te denken is. Of beter gezegd: zou moeten zijn. Want wat nou als een doelgroep moeilijk bereikbaar is? Denk bijvoorbeeld aan mensen met een verstandelijke beperking, ernstig zieke patiënten, drukbezette mantelzorgers of mensen die zich onttrekken aan de samenleving. In hoeverre betrekken we hen nou echt of vervallen we dan toch in onze neiging om voor anderen te denken?

Let’s face it: vaak ontbreekt de tijd en kennis om hen actief te betrekken. Ten eerste zijn deze groepen ‘letterlijk’ moeilijk te bereiken. Ten tweede sluiten traditionele onderzoek en co-creatie methodes slecht aan bij hun mogelijkheden en / of belevingswereld. Met als resultaat ze buitengesloten worden en producten of diensten voor hen helemaal niet ‘user-centred’ ontwikkeld worden.

In de spotlight!

Gelukkig zien ook we dat steeds meer organisaties, zoals CBS en ZonMw, aandacht schenken aan ‘moeilijk bereikbare groepen’. Een mooie ontwikkeling die helpt om echt verschil te kunnen maken en waarvan wij hopen dat meer organisaties gaan volgen.

En ja, het is een hele uitdaging! Het vraagt van onderzoekers een compleet andere aanpak dan traditionele methodes. En ja, het is ook best spannend! Want hoe krijgen we voldoende mensen bereid om mee te doen? En wie moeten we op welke manier betrekken? En krijgen we dan wel antwoorden op de vragen die we hebben?

Out of the box

In onze projecten hebben we gezien dat we out of the box moeten denken om een effectieve onderzoeksaanpak vorm te geven. Het is noodzakelijk om de ‘one-size-fits-all’ methodes los te laten. Geen gevalideerde vragenlijsten of gestructureerde interviews. Denk in beelden of in 3D, maak gebruik van observaties, context mapping en werk samen met sleutelpersonen die dichtbij de doelgroep staan. En natuurlijk; het kost tijd, flexibiliteit, een grote dosis doorzettingsvermogen en intensieve samenwerking…maar daarmee haal je juweeltjes van inzichten op waarmee je echt een waardevol verschil kunt maken!

Gerelateerd nieuws