+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
31 mei 2021 -

Minder vlees eten: het goed voelende, nieuwe normaal

Meer dan de helft van alle Nederlanders geeft aan minimaal 3 dagen in de week géén vlees te eten. Een enorme omschakeling in het Nederlandse dieet ten aanzien van enkele jaren terug. Reden genoeg dus om hier verder in te duiken. In opdracht van Gold & Green hebben we de wereld van mensen die flexitarisch eten en hun motivatie onder de loep genomen.

Externe druk

Vegetarisch eten is hip! We zien het overal om ons heen; op tv, in lifestyle magazines, de Allerhande, kook blogs en YouTube kanalen. Ook op veel menukaarten zijn vegetarische opties niet meer weg te denken. Daarnaast kan de explosie in aanbod in het ‘vleesvervanger schap’ in de supermarkt ook niemand zijn ontgaan. Mede door deze exposure en een groeiende collectieve bewustwording, zien we dat mensen maatschappelijk onder druk gezet worden om in ieder geval te proberen minder vlees te eten.

Dierenwelzijn & milieubewust

De collectieve bewustwording dat iedere dag vlees eten niet goed is, komt voornamelijk voort uit zorgen over dierenwelzijn en het milieu. Schrikbarende documentaires, video’s of nieuwsberichten worden vaak als initieel startpunt voor een omschakeling benoemd. Daarnaast zijn het vaak ook de kinderen die de ouders beïnvloeden en weten te overtuigen om de switch naar minder vlees te maken.

Het voelt goed

Het besef dat minder vlees eten ook goed voor je is, komt eigenlijk pas later. Het is enerzijds een logisch voortvloeisel uit zorg voor dier en  milieu. Want als je minder vlees eet, draagt dat bij aan verminderen van dierenleed en het verminderen van de milieubelasting. En dat voelt goed! Anderzijds is een flexitarisch dieet ook een gebalanceerd dieet. En dat is automatisch een gezond dieet want variatie = gezond!

De grote kans

Als we kijken naar vleesvervangers, zien we dat door bovenstaande motivaties veel positiviteit rondom deze producten hangt. Flexitariërs zijn niet kritisch en proberen graag verschillende dingen uit. Een grote kans voor veel bedrijven die ‘vegetarische alternatieven’ aanbieden. Voor Gold & Green was o.a. dit inzicht aanleiding om zichzelf te herpositioneren.

Met Pulled Oats hadden ze al een fantastisch product wat in potentie goed zou aansluiten bij de huidige flexitariërs. Wij hebben met trots meegedacht over de herlancering van Pulled Oats, want hoe meer mensen overstappen naar minder vlees, hoe beter! Wij raakten geïnspireerd door het verhaal achter Pulled Oats jullie ook?

Meer weten over onze visie op voeding 2.0? Of benieuwd hoe onze aanpak werkt? Neem contact met me op, ik ga graag met je in gesprek.

Gerelateerd nieuws