+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
25 dec 2021 -

Kerstgeschenk BL 2021: Makueni food forestry

Dit jaar kozen wij het Makueni Food Forestry project voor ons Beautiful Lives kerstgeschenk. De initiatiefnemers vertellen meer over hun mooie project.

“Na een cyclus van droogte en extreme hitte, werd het graafschap Makueni in het oosten van Kenia (8009 km2; 988.000 inwoners) geïdentificeerd als een hotspot. Een plaats van conflicten tussen mens en natuur als gevolg van de strijd om schaars water en grasland.

Achtergrond

Klimaatverandering is een groeiende bedreiging geworden voor natuurlijke habitats en het levensonderhoud van boeren. Biodiversiteitsverlies en de aantasting van ecosystemen beïnvloeden de bodemkwaliteit en de vegetatie waar de bewoners en het vee van afhankelijk zijn. De aanhoudende onbetrouwbare regenval heeft geleid tot grote oogstverliezen, waardoor ongeveer 60.000 mensen afhankelijk zijn van voedselhulp. Watertekort is ook een grote uitdaging. Terwijl de klimaatverandering voortduurt, worden waterschaarste en voedselonzekerheid een steeds grotere uitdaging op dit gebied.

Het Makueni voedselbos project is officieel gestart op 1 april 2020. Het doel van het project is het implementeren van een trainingsprogramma door het gezamenlijk opzetten van voedselbossen. Het betreft een gemengde training (mobiele en persoonlijk) voor en met leden van plattelandsgemeenschappen in Makueni, zoals de lokale (vrouwelijke) kleine boeren en voedselondernemers.

Wat we doen

Ons programma kent drie belangrijke stappen:

  • Opleiding. We hebben een uitgebreide blended training food forestry ontwikkeld voor beide klassen, een face-to-face en een digitale versie. Ons trainingsmateriaal heeft vijf modules. We geven boeren een vereenvoudigde versie van een theorieles en een aantal praktische.
  • Implementatie. We werken samen met boeren om hun voedselbos te ontwerpen en aan te planten.
  • Marketing. In deze stap helpen we een eerlijke markt te krijgen voor de producten die de boeren verbouwen

Tot nu toe hebben we 100 boeren getraind. We helpen nu om 60 van de getrainde boeren bij het laten groeien van hun voedselbossen.”

Gerelateerd nieuws