+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
11 okt 2017 -

JUKE: via customer experience & mood management naar het 538 van de toekomst

In 2023 zal nog maar dertig procent van de Nederlanders via FM naar de radio luisteren. Dat voorspelde Talpa-CEO Menno Koningsberger bij BNR Nieuwsradio tijdens de Week van de Digitale Radio. Reden genoeg voor Radio 538 op zoek te gaan naar nieuwe, innovatieve wegen om ook in de toekomst het nummer één radiomerk te blijven. Beautiful Lives hielp graag een handje mee.

Steeds meer mensen stappen over van FM naar andere manieren om muziek te luisteren, zoals streamingdiensten of radio via DAB+. Het luisterlandschap verwatert en om luisteraars aan je te blijven binden, is het essentieel om te begrijpen welke rol muziek in iemands leven speelt. Beautiful Lives ontdekte dat muziek luisteren gaat over mood management en vond daarmee een inspirerende basis voor innovatie bij 538.

Mood management

538 heeft momenteel het grootste radiomarktaandeel van Nederland. Om dit marktleiderschap toekomstbestendig te maken, vroeg 538Groep human based insights-bureau Beautiful Lives vorig jaar diepgaand onderzoek te doen naar zijn luisteraars. Via onder meer het BL-CAMPFIRE®, expertgesprekken en deep dives bleek dat de keuzes en het gedrag rondom muziek en radio voortkomen uit de behoefte aan mood management. Kort gezegd: mensen zetten het type muziek op dat past bij hun mood van dat moment (beat of the moment). Zo wordt de radio gebruikt als verbindingsfactor, supporttool, of bijvoorbeeld om jezelf af te sluiten van de buitenwereld.

Mee met de mood van de gebruiker

Op basis van de onderzoeksresultaten ontwikkelden BL en Talpa diverse nieuwe radio- en muziekconcepten. Een daarvan, JUKE, werd afgelopen zomer al zacht gelanceerd door 538 en MediaMarkt. JUKE is een muziekstreamingdienst waarmee luisteraars live, maar ook on demandmuziek kunnen streamen. Talpa: “JUKE golft zo mee op het ritme van de dag en de mood van de gebruiker.”

De harde lancering van JUKE zal in het eerste kwartaal van 2018 plaatsvinden. Luister hier naar het gesprek dat Talpa-CEO Menno Koningsberger daarover had op BNR.

Meer leren over mood management en de eventuele kansen voor jouw eigen organisatie? Je leest meer in deze gratis whitepaper!

Jouw doelgroep ook eens onder de loep leggen als uitgangspunt voor innovatie binnen jouw organisatie? Neem gerust contact op met Beautiful Lives via +31 (0)35 30 300 20!

Gerelateerd nieuws