18 jaar Beautiful Lives: een kort interview

Op 1 november 2023 werd Beautiful Lives 18. Op 9 november vieren we de verhuizing van Beautiful Lives naar de Social Impact Factory in Utrecht. Een mooi moment om heel even pas op de plaats te maken en met Managing Partner en oprichter Gaby Siera kort terug én vooruit te blikken. Vier vragen aan Gaby.

18 jaar Beautiful Lives: een kort interview


Hoe is Beautiful Lives eigenlijk ontstaan?
Gaby: “De start van Beautiful Lives ligt in het Lives Project. Dat project liep ongeveer vijf jaar. In die vijf jaar hebben honderden mensen hun dagelijks leven vastgelegd aan de hand van foto-opdrachten. Ik zeg altijd ‘dit waren de foto’s die nooit in fotoalbums of nu op de socials terecht zouden zijn gekomen’. Het ging om foto’s van dagelijkse, praktische momenten. Mensen fotografeerden bijvoorbeeld hun ontbijt of kledingkast. Ook vroegen we mensen foto’s te nemen over meer sociale onderwerpen, zoals ‘ouder worden’ of ‘je familie’.

Gaby: “In het Lives Project lieten we mensen hun
dagelijks leven fotograferen. Eigenlijk was het
de online community van nu.”

 

Zo ontstond een database met rond de 100.000 foto’s die een mooi inzicht gaven in het dagelijkse leven van mensen. Die vormde weer de input voor de onderzoeks- en innovatievraagstukken van onze opdrachtgevers. Je zou kunnen zeggen dat het Lives Project de voorloper was van onze huidige online community BL*Campfire.”


Hoe is BL door de jaren heen veranderd?
“In de loop van de jaren heb ik de balans tussen kwalitatief onderzoek en innovatie evenwichtiger zien worden. Design Thinking – user centric gedreven innovatie – wordt nu breed omarmd. In ongeveer de helft van onze projecten gaat het om innovatie- of meer consultancy-gedreven vraagstukken. In de rest om kwalitatieve inzichten. Deels gaan we nog steeds op zoek naar antwoorden via de klassieke methoden van (online) gesprekken, maar we maken ook veel gebruik van onze online community BL*Campfire. Of we zetten BL*Semiotics in.

Daarnaast vind ik het heel leuk dat we ook veel internationale projecten doen. Binnen Europa, maar zeker ook daarbuiten. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld collega’s naar India en naar Engeland voor een project. Dat is natuurlijk ook analytisch heel leuk!

Verder zien we gelukkig dat heel veel organisaties nu bezig zijn met het thema duurzaamheid en hoe ze dat relevant kunnen maken voor hun klanten. Hoe kunnen ze barrières slechten die mensen tegenhouden duurzame keuzes te maken? Hoe kunnen ze duurzame keuzes beter faciliteren en ook communiceren? Dat zijn mooie vraagstukken om aan bij te dragen!”


Voor 
welk nieuw onderzoek of welke nieuwe opdrachtgever mogen ze je altijd wakker maken?
“Eigenlijk vind ik juist de afwisseling tussen heel concrete innovatievraagstukken en de meer overstijgende – vaak maatschappelijke – onderwerpen erg leuk. Zo hebben we laatst in zeven landen (van China en Australië tot Amerika en een aantal Europese markten) gekeken naar de betekenis en ontwikkelingen binnen ouderschap. Dat is natuurlijk superinteressant.

“Juist de afwisseling tussen heel concrete innovatievraagstukken
en meer overstijgende – vaak maatschappelijke – onderwerpen is zo leuk.”

 

Of vragen rondom duurzaamheid dus. Hoe krijgen we gebruikers mee in het maken van meer duurzame keuzes. Dat is lang niet altijd even vanzelfsprekend, en vaak ook zo gemakkelijk nog helemaal niet. Voor dat soort vraagstukken mag iedereen ons bellen, mailen, appen, Team-sen,…”


Hoe zien jullie de toekomst van BL?
“Allereerst zijn we blij met en trots op de flow waarin BL zit. Zoals elk bureau heb je natuurlijk tijden dat alles lukt en je overspoeld wordt met mooie vraagstukken en ook tijden dat je je afvraagt waar die leuke vraagstukken nou zijn gebleven zijn. Maar het feit dat we al 18 jaar een inmiddels gevestigde naam zijn als het gaat om ‘insights- & innovatie’-vraagstukken, is natuurlijk niet voor niks. Met een deel van onze klanten werken we al bijna ons hele BL-leven samen. Dat is echt wel bijzonder!

Wat betreft de toekomst. We zijn natuurlijk net verhuisd naar de Social Impact Factory in Utrecht. Dat zegt ook iets over waar onze ambities liggen qua vraagstukken. Het is ook een ideale plek voor workshops en trainingen. Van daaruit werken we met een compact en divers team en met een groter netwerk van (internationale) collega’s. Dat maakt ons flexibel en wendbaar. We kunnen direct en snel schakelen, iets wat klanten erg waarderen.”