Sessie ‘Het station van de toekomst’ op MIE’22

Tijdens MIE’22 geven Mirjam Hooghuis (marktonderzoeker bij NS Stations) en onze collega Rubina Oliana samen een lezing over het project ‘Het station van de toekomst’. Ze vertellen daar hoe ze
samen met reizigers en omwonenden een concept ontwikkelden
voor het station van de toekomst. Mirjam deelt er alvast meer over!

Sessie ‘Het station van de toekomst’ op MIE’22

Waarom was er bij de NS behoefte aan dit onderzoek?

Mirjam: “Door de lockdowns in 2020 stond opeens alles stil. Er waren geen reizigers, de winkels waren dicht. Daardoor ontstond bij ons de vraag: ‘hoe nu verder?’ Om inzicht te krijgen in bestaande en nieuwe behoeften van stationsbezoekers op het gebied van winkels en voorzieningen, besloten we om daar onderzoek naar te gaan doen.”

Wat is er zo bijzonder aan dit project?

Mirjam: “Het is echt een co-creatie met reizigers en omwonenden van het station, zeer uitgebreid van opzet. De nadruk ligt op het in kaart brengen van behoeftes van stationsbezoekers en hoe deze passen in een bredere maatschappelijke context. Mede door corona zijn behoeften van consumenten verandert. Denk aan de behoefte aan sociale verbinding, maar ook weerbaarheid.

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek?

Mirjam: “Het station heeft een veel bredere functie dan alleen aankomen en vertrekken. Het is een levendige plek waar je kan ontmoeten, recreëren en werken, en dat allemaal in een duurzame omgeving. Opvallend vond ik de tegengestelde behoeften afhankelijk van reisdoel en gemoedstoestand: zo is dezelfde persoon het ene moment op zoek naar rust op het station en zoekt hij het andere moment juist meer reuring. En.. bezoekers zien graag meer planten op het station!

Waarom mag je de talk echt niet missen?

Mirjam besluit lachend: “Goh, dat is een goede vraag. Als je wilt weten hoe wij stationsbezoekers actief betrekken bij de inrichting van het station, dan geeft deze lezing daar een mooi inkijkje in. De uitkomsten helpen ons bij het vinden van een goede balans tussen euro’s en smileys: omzet en klanttevredenheid. En daarbij vertellen we meer over de maatschappelijke trends die een grote rol spelen op het gebied van consumentengedrag en -behoeften. Zeker de moeite waard dus!”

Over de sprekers

Mirjam Hooghuis. Mirjam is van huis uit consumentenpsycholoog en daar ligt haar drive: het begrijpen van behoeftes van reizigers. Ze brengt het klantperspectief de organisatie in en helpt de juiste balans te vinden tussen omzet en klanttevredenheid.

Rubina Oliana. Rubina zet Human Insights om naar innovatie met positieve impact voor bedrijven en eindgebruikers. In 2021 is zij door de MOA verkozen tot Young Talent van het jaar.

 

Mis het niet! De lezing is op 21 september om 12:10 in de Newcom zaal. Tickets kun je hier bestellen.