+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
12 jan 2021 -

Waarom beleggen mensen niet?

De afgelopen maanden verrichten we uitgebreid onderzoek naar de barrières die mensen ervaren om te beleggen. Onze opdrachtgever was sectororganisatie Dufas ( Dutch Fund and Asset Management Association). Uit het diepgaande onderzoek kwamen zeven belangrijke drempels naar voren. Hierover is een podcast serie gemaakt, gepresenteerd door Sander Heijne, schrijver/ journalist. Hij schreef eerder onder meer het boek Fantoomgroei. Rubina Oliana (Beautiful Lives) licht in de eerste podcast de drempels toe. Daarna bespreekt Sander Heijne deze inzichten met leden en andere experts.

Het collectieve pensioen staat onder druk en is vaak onvoldoende. En bijna 900.000 Nederlanders bouwen helemaal geen pensioen op. De lage rente zorgt ervoor dat beleggen vaak de enige mogelijkheid is voor vermogensgroei. Echter slechts 4% van de Nederlanders belegt in beleggingsfondsen, terwijl dit in ons omringende landen veel hoger ligt. We trokken afgelopen najaar drie weken lang met 60 niet-beleggers op, in ons online conversatieplatform BL*Campfire. Op basis van ruim 1100 posts, vlogs en oefeningen identificeerden we de zeven belangrijkste drempels om te gaan beleggen. De eerste drie drempels zijn:

1. ‘Beleggen past niet bij mij’ – waarom beleggen niet aansluit bij de wereld van veel mensen.

2. ‘Beleggen helpt mij niet mijn doel te bereiken’ – hoe kan het dat we weinig vooruitkijken als het gaat om financiële levensplanning?

3 ‘Beleggen is het risico niet waard’ –waarom de risico’s niet altijd reëel worden ingeschat.

In de podcast met Bas Heijne vertelt Rubina meer over het onderzoek en laat we weten wat de andere barrières zijn.
Luister nu naar: Daarom beleggen mensen (niet)!

Het onderzoek leverde waardevolle inzichten  voor de hele sector: van aanbieder tot toezichthouder. Wil jij ook aan de slag met resultaten? Neem dan contact op met Maurice Palmen.

Gerelateerd nieuws