+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
04 jul 2016 -

De Flitshypotheek

Maurice schrijft maandelijks een artikel in het AM Magazine

De afgelopen jaren zijn de gordels van de hypotheek strak aangespannen. De loan-to-value is beperkt tot 102%..De inkomensnormen zijn strenger en worden strenger gehanteerd. Er zijn maar twee keuzes: annuïteiten of lineair. Alle schuld wordt netjes in de looptijd afgelost. De airbag die moet voorkomen dat huizen onder water staan is voorlopig niet nodig. Inmiddels stijgen de huizenprijzen alweer stevig. Bij de makelaar bruist het als vanouds.

In diezelfde tijd heeft de hypotheekadviseur te maken gekregen met striktere protocollen. Alles beter vastleggen. Transparantie. Zorgplicht en nazorg. Allemaal bedoeld om de klant meer zekerheden te bieden. De hypotheek is in de beleving van klanten niet zo ingewikkeld meer. Het betaalde hypotheekadviesgesprek voelt dan als een verplicht nummer om geld in stenen te kunnen stoppen. Consumenten luisteren met een half oor. Als adviseur bent u zo de stewardess tijdens de veiligheidsinstructies.

Consumenten willen de hypotheekafsluiting graag makkelijker, inzichtelijker en sneller. Vooral dat laatste – meer vaart maken – spreekt mensen aan. De huidige trajecten duren consumenten te lang en bovendien weet je niet wat er allemaal gebeurt. Alle paperassen aangeleverd: heb ik alles compleet en wat gaan ze er nu mee doen?

Rabobank lanceerde onlangs ‘hypotheek binnen een week’. Van eerste contact tot acceptatie in zeven dagen: voor huizenkopers in de fast lane. Klinkt goed, maar in de praktijk zal je alle documenten al klaar moeten hebben liggen en uploaden. De ander banken claimen ook dat ze het ook voor elkaar kunnen krijgen. Bij de banken is er geen keuze wat betreft geldverstrekker en het spoed rentetarief zal niet het laagste zijn. Als tussenpersoon die wel onafhankelijk overzicht en inzicht wilt bieden zal het lastig zijn evenveel meters te maken.

De praktijk zal zijn dat zoveel haast helemaal niet nodig is. Het is meer een gevalletje: niet omdat het moet maar omdat het kan. Door te roepen dat je in een week een flitshypotheek door het regelwoud kunt loodsen, zeg je impliciet dat je snel en makkelijk handelt. De grootste verstrekker werkt daarmee aan zijn zogenaamde ‘mental availibility’: koppel Rabobank en snelle hypotheek (niet per se een logische combinatie) aan elkaar en Rabobank staat in het hoofd gegrift. Daar kunt u iets tegenover stellen. De hypotheek is de grootste financiële beslissing in je leven waar je goed over wilt nadenken. Uw kernboodschap is: soms moet je vertragen om te kunnen versnellen.

Gerelateerd nieuws