+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
28 jan 2016 -

De financiële apotheker

Velen van u zijn zelfstandig ondernemer. Dat is voortdurend balanceren tussen vrijheid en  onzekerheid. U bent vrij om zelf uw richting en invulling te bepalen. Het is vaak onzeker vanwege de druk: zijn er genoeg inkomsten, is er een buffer en hoe sta ik altijd paraat? Bovenal: wat gebeurt er als ik uitval door ziekte? Alle ondernemers, zelfstandig dan wel MKB, worstelen met dit risico. Toch is meer dan de helft niet verzekerd  voor arbeidsongeschiktheid.

Het is natuurlijk een peperdure verzekering, waarbij er elke maand een paar honderd euro van de zakelijke rekening verdwijnt. Zolang je niks hebt aan lijf en leden zie je er niks voor terug. Er is de argwaan of de verzekeraar bij uitval wel aan dezelfde kant staat. Plus: de AOV is een hele ingewikkelde verzekering (misschien wel de meest complexe van allemaal). Er zijn veel opties om uit te kiezen. Einddatum van de verzekering, percentage van verzekerd inkomen, de wachttijd en dekking ‘passende arbeid’. Een lastige afweging. Ondernemen is juist het onbekende opzoeken en dan is je hele arbeidsleven lastig te overzien. In zo’n geval is het mensen eigen om maar even niks te doen. Inertia noemen ze dat in de gedragseconomie: de opt-in die de AOV nu is kost meer moeite dan de opt-out.

Je zou zeggen: een uitgelezen kans om klanten vanuit het totale plaatje en prijskaartje te adviseren. En dat advies regelmatig te updaten. Vorige maand spraken we, tijdens focusgroepen, met een aantal ondernemers. Sommigen hadden jaren geleden een AOV afgesloten en eigenlijk nooit meer iets gehoord van hun intermediair of de verzekeraar. Behalve de jaarlijkse premiebevestiging natuurlijk. Er was geen betekenisvol contact: zelfs een nieuwsbrief of een telefoontje kon er in hun ogen niet vanaf. Kan het beter? Het klinkt misschien gek maar de verzekeringsbranche zou iets kunnen leren van de rol die de apotheker tegenwoordig steeds meer invult. De apotheker weegt de wisselwerking van verschillende medicijnen die meerdere artsen voorschrijven en oordeelt daarbij vanuit de totale gezondheid van zijn cliënt. De intermediair als financiële apotheker: adviseur voor een gezond bestaan.

Gerelateerd nieuws