+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
14 apr 2016 -

Audio draait om Mood Management

“Met Discover Weekly-achtige functionaliteit in Spotify begrijp ik niet waarom iemand nog investeert in radio. Maar zal wel aan mij liggen“

Bovenstaande plaatste internetondernemer Alexander Klöpping enige tijd geleden op Twitter. In reactie tuimelden verschillende radio dj’s en trendwatchers over elkaar heen om ook iets over de toekomst van radio te stellen. Wat volgde was vooral een welles-nietes discussie die uiteindelijk zelfs eindigde in een item bij ‘De wereld draait door’.

In de luwte van dit publieke debat was Beautiful Lives al bezig met een diepgaand onderzoek in opdracht van de 538groep. Gedurende drie weken hebben we 24/7 een intensieve dialoog gevoerd met 100 luisteraars op ons speciaal ontwikkelde platform CAMPFIRE. De resultaten hieruit hebben we verrijkt met uitgebreide desk research, tien expertgesprekken en een deep dive in diverse luisteronderzoeken. Als human-based onderzoeksbureau gingen we uiteraard op zoek naar de onderliggende behoeften. De onderliggende behoeften van luisteraars blijven namelijk, ze zijn fundamenteel en universeel. Alleen aan de hand hiervan kunnen we met enige zekerheid iets zeggen over de toekomst van muziek en audio entertainment. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn nu gepubliceerd voor het brede publiek in het White Paper ‘Mood management, de dagelijkse rol van radio en muziek‘.

Tijdens het onderzoek blijkt dat de behoefte aan radio, muziek en audio-entertainment voortkomt uit behoeften rondom Mood Management. Langs twee motivationele assen zijn hierbinnen zes verschillende ‘need states’ te herkennen:

  1. Verbinden – waarin je de verbinding met anderen voelt door audio te beluisteren
  2. Support – waarin audio je ondersteunt in je dagelijkse bezigheden
  3. Afsluiten – waarbinnen je audio gebruikt om je even af te sluiten van de buitenwereld op een ontspannen manier
  4. Focus – waarbij audio die je helpt in een emotionele staat te verkeren en waar je helemaal in op kan gaan
  5. Ontdekken –  de behoefte aan nieuwe ontdekkingen in audio
  6. Losgaan – waarbij je helemaal los kan gaan met behulp van muziek, vaak samen met anderen

Binnen deze verschillende ‘need states’ spelen verschillende typen audio een eigen rol. Voor radio geldt dat deze mee golft op het ritme van de dag. Het verbindt op een toegankelijke en laagdrempelige manier en zoekt afstemming op wat je doet en hoe je je voelt.

We geven Klöpping gelijk als hij stelt dat de distributie en gebruikte apparatuur rondom audio sterk veranderen, maar ‘live radio’ vervult als contentvorm nog steeds interessante basisbehoeften van audioluisteraars. Bovendien lijkt ons de verbinding aangaan met luisteraars hoe dan ook een waardige investering. Vaak is het laagdrempeliger dan je zou denken!

Klik hier voor de complete White Paper

Gerelateerd nieuws