Agile werken met Hooghoudt: van productconcept naar internationale salespitch
Denk je aan Hooghoudt, dan is de kans groot dat je een glas jenever voor je ziet. Het oer-Hollandse product zag het levenslicht al in de zestiende eeuw en wordt nu vooral nog gedronken door oudere generaties. Wat veel mensen niet weten is dat jenever al vijf eeuwen lang een revolutionair product is dat aan de wieg stond van talloze bekende cocktails, en zelfs het fundament vormde voor de nu zo populaire gin.
Jeneververnieuwers
Hooghoudt vindt dat jenever meer credits verdient en heeft zich ten doel gesteld om de drank opnieuw populair te maken binnen een brede doelgroep. Als ‘jeneververnieuwer’ is het Groningse familiebedrijf continu bezig met innovatie. Sterker: onlangs creëerde een jong team Hooghoudt-innovators een radicale doorbraak door het kraken van de complexe smaakcode van jenever en het ontmaskeren van het DNA van gedistilleerde dranken. Op dit fundament ontwikkelden ze bij de distilleerderij de ultieme jenever, de heilige graal van smaak.
Met dit goud in handen wil Hooghoudt zo snel mogelijk effectief naar de markt. Beautiful Lives (BL) werd gevraagd de organisatie op een agilemanier te faciliteren bij het ontwikkelen van hun introductiestrategie. Binnen een week sprintte een multidisciplinair Hooghoudt-team onder aanvoering van BL van een productconcept naar een internationaal gevalideerde salespitch.
‘BL faciliteerde Hooghoudt op een agile manier bij het ontwikkelen van de introductiestrategie’
Agile design thinking
BL richtte de sprint in aan de hand van de principes van design thinking, zoals die hieronder staan weergegeven (zie ook dit artikel).
Allereerst werd aan de hand van verschillende creatieve oefeningen stilgestaan bij de scope van de sprint. Het team formuleerde gezamenlijk doelstellingen, randvoorwaarden voor het resultaat en vragen en hypotheses die gedurende het project moestaen worden opgelost.
Voor de discoverfase werden verschillende externe experts uitgenodigd. Aan de hand van een door BL ontwikkelde gespreksleidraad interviewden de Hooghoudt-deelnemers zelf bartenders, horecaondernemers, collega-jeneverfabrikanten en mensen uit de media. Dit leidde niet alleen tot heel concrete inzichten, maar ook tot een scherp beeld van de gewenste semantiek en tone of voice voor communicatie.
Uit de inzichten formuleerde het team een groot aantal opportunity platforms, waarvan diegenen met de hoogte potentie (framing) in de creatiefase tot achter de komma werden uitgewerkt. Dit gebeurde aan de hand van verschillende creatieve technieken en efficiënte formats.
Hoewel de creatiefase was ingestoken op het ontwikkelen van zoveel mogelijk ideeën, was al snel duidelijk dat één platform met kop en schouders boven de rest uitstak. Een perfecte match met insights uit de markt en de eigenzinnige Hooghoudt-bedrijfscultuur. Agility betekent soms ook dat je gaat daar waar de energie is, en zo werd besloten om één platform te prototypen in de vorm van een salespitchfilm: een professioneel opgenomen video waarin de ontwikkelaar van de nieuwe jenever in één minuut zijn nieuwe jenever aan de doelgroep ‘verkoopt’.
‘Agility betekent soms dat je gaat daar waar de energie is’
Rediscover
Een van de fundamenten van design thinking is itereren en aanscherpen. In het kader van rediscover werd de film naar verschillende experts in binnen- en buitenland gestuurd. Direct daarna belde het Hooghoudt-team met onder meer Kopenhagen, Amsterdam en Parijs om reacties op te halen. Waardevolle feedback leidde tot een verdere aanscherping van de salespitch en de introductiestrategie.
The end is the beginning
Naast de salespitch en een aangescherpte introductiestrategie leverde de sprint nog veel meer op. Zo werd gedurende het proces duidelijk wat de impact van de introductiestrategie is op de merkwaarden van Hooghoudt, en kunnen de vormgeving van de fles en het etiket worden aangescherpt.
Misschien wel het meest waardevolle resultaat is dat het Hooghoudt-team het proces gezamenlijk heeft doorlopen en dat de uitkomst door het volledige team wordt gedragen. Er is een gedeelde visie en vocabulaire. Daarnaast heeft het geleid tot het besef en de energie om direct door te pakken. Hoe mooi de uitkomsten van de sprint ook zijn, het einde is vooral een begin.
Meer weten over BL-facilitatie en agile proposities? Neem dan vooral contact op met Arno Buurman via Arno.Buurman@beautifullives.com of +31 (0)35 30 300 20.