Van ontbijt tot ochtendeten

Uitdaging. FrieslandCampina wilde een nieuwe kanaaloverstijgende visie op zuivel ontwikkelen.

Aanpak. Via een uitgebreide BL*Campfire community werd het dagelijkse leven van deelnemers in beeld gebracht. Hun dilemma’s, positieve en negatieve flows, en de rol van eten en drinken daarin.

FrieslandCampina

FrieslandCampina wilde meer inzicht in de invloed van de 24 uurseconomie op het leven van mensen en de impact hiervan op hun omgang met gezondheid en voeding. Dit als basis voor een kanaaloverstijgende visie op zuivel.

 

Aanleiding

Een paar jaar terug zette Angelique de Reuver van FrieslandCampina een onderzoeksprogramma op om te achterhalen hoe FrieslandCampina het best kan aanhaken op de veranderende leef- en eetpatronen van consumenten. Het uiteindelijke doel: een kanaaloverstijgende visie op zuivel kan ontwikkelen.

Angelique: “Ik had al veel onderzoek gedaan. Verpakkingsonderzoek, communicatieonderzoek, onderzoek naar het gebruik van zuivel op verschillende momenten. Nu was het tijd voor een deep dive in de leef- en eetgewoonten van consumenten.”

 

Aanpak

Het onderzoekstraject bestond uit drie fases:

Scoping en curation. Een uitgebreide werksessie waarin kennis en hypothesen met elkaar werden gedeeld als basis voor het project.
BL*Campfire. Een uitgebreide online community. 50 deelnemers waren 2 weken lang intensief betrokken en deelden via 6 creatieve opdrachten hun leven in beeld, film en tekst.
Framingsessie. Samen met het FrieslandCampina team definieerden we kansgebieden voor elk van de merken van FrieslandCampina.

 

Welke inzichten leverde het onderzoek op?

Dit project leverde belangrijke inzichten op over relevante transities in eet- en leefpatronen. Belangrijk is bijvoorbeeld de overgang van vast naar vloeibaar. Of het nu gaat om eten of werken, veel vaste patronen zijn vloeibaar geworden. Er is sprake van een ‘fluid society’.

Met de inzet van opportunity platforms vertaalden we de transities vervolgens naar categorie-essenties, zoals bijvoorbeeld ‘van ontbijt naar ochtendeten’.

Angelique:De resultaten hebben we eerst tot een catchy verhaal gesmeed, o.a. met behulp van een storyteller. Daarna werd de nieuwe kanaaloverstijgende visie ‘Zuivel in de 24/7 wereld’ in één ‘big boom’ aan de organisatie gepresenteerd.”

Meer weten?

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? We horen graag van je!

Neem contact met ons op.
Get in contact with beautuful lives