+31 (0)35 30 300 20
info@beautifullives.com
Arendstraat 16 1223 RE Hilversum
Google Maps
Cases

Euronext & ABN AMRO

Wat drijft de millenial-belegger?

Uitdaging

Vertrouwde financiële partijen willen aansluiting blijven houden bij de nieuwe generatie millenial- beleggers.

Onze aanpak

Via online community BL*Campfire, diepte-interviews en expert-gesprekken gingen we op zoek naar de drijfveren van jonge beleggers.

Steeds meer millennials beleggen en veel vaker dan eerdere generaties investeren ze in nieuwe assets en via nieuwe productkanalen. Samen met Euronext en ABN AMRO dook Beautiful Lives in de wereld van de jonge beleggers, op zoek naar wat hen drijft.

Aanleiding

Steeds meer Nederlandse millenials beleggen. Veel meer dan vorige generaties investeren ze in nieuwe assets – zoals crypto’s en ETF’s – en via andere productkanalen, zoals online brokers BUX en DEGIRO. De vertrouwde financiële partijen vinden het belangrijk de aansluiting met deze jonge groep beleggers te blijven houden en ze zo goed mogelijk te ondersteunen bij het verantwoord opbouwen van eigen vermogen.

Vorig jaar klopte Euronext daarom bij Beautiful Lives aan om meer te weten te komen over de drijfveren van de jonge belegger. Omdat we zagen hoe interessant dit onderzoek ook voor grote retailbanken kon zijn, benaderden we ABN AMRO en koppelden we de bank aan Euronext. Zo ontstond een uniek samenwerkingsverband tussen Euronext, ABN AMRO en Beautiful Lives.

Onze aanpak

We weten inmiddels dat je meer van de gebruikersgroep millenials te weten komt als je ze de ruimte geeft om op een creatieve manier online aan de slag te gaan met opdrachten die prikkelen en aan het denken zetten. Daar pasten we de onderzoeksaanpak op aan.

We zijn flink de diepte ingegaan met de jonge beleggers. In een online community via ons platform BL*Campfire brachten we 45 jonge beleggers samen. Aan de hand van zes uitgebreide opdrachten vertelden jonge beleggers gedurende drie weken over hun motivaties, keuzes en uitdagingen. Op basis van de input uit de opdrachten, namen we bij 15 van deze jonge beleggers een diepte-interview af. Ook hielden we 10 expert-gesprekken.

Welke inzichten leverde het onderzoek op?

Het onderzoek vormt voor ABN AMRO de basis voor een reeks nieuwe proposities, zoals kijken naar proefbeleggen voor deze doelgroep. Ook geeft het de bank en Euronext goede handvatten om op andere manieren met de jonge belegger te communiceren.

Het intensieve onderzoekstraject leverde meer mooie, bruikbare inzichten op:

  • Millennials zoeken naar manieren om hun vermogen te laten groeien. De hoge inflatie maakt sparen onaantrekkelijk en een eigen huis kopen zit er voor veel millennials vooralsnog niet in. Beleggen is daarom steeds vaker een serieuze optie.
  • Jonge beleggers komen pas in actie als ze zichzelf een doel stellen. Een sabbatical bijvoorbeeld of een tijdje minder gaan werken als er kinderen komen.
  • Jonge beleggers gaan ook op een heel andere manier te werk dan oudere generaties. Ze kijken minder naar grote banken en de beurs, maar beleggen via online platforms in crypto’s en trackers. Informatie over beleggen halen ze minder uit de traditionele media, ze verlaten zich veel meer op de zogenaamde finfluencers, bloggers op TikTok en andere social-mediakanalen.
  • Jonge beleggers hebben overigens wel degelijk behoefte aan grip op hun beleggingen. We zien ook dat het in een tijd van beleggingsapps en ‘gamification’ belangrijker is dan ooit dat beleggers weten hoe en waarin ze investeren.
  • Vertrouwde financiële instellingen kunnen de jonge belegger op weg helpen met goede informatie en educatie. Of neem proefbeleggen. Dat geeft de jonge belegger de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te ervaren hoe het is om te beginnen met investeren.

Euronext en ABN AMRO over het onderzoek

Euronext en ABN AMRO willen graag de handen ineen slaan binnen de de financiële sector en de insights verder delen om zo de jonge belegger beter te kunnen bedienen. Een mooie start hiervan vormde de interactieve round table op op het Damrak, waarin Beautiful Lives de inzichten deelde met alle betrokken partijen en experts. Voorafgaand aan de sessie opende Beautiful Lives de handelsdag op de Amsterdamse beurs.

In de video vertellen Euronext en ABN AMRO vanaf het Damrak meer over het onderzoek, de samenwerking en wat ze met de resultaten van plan zijn te doen.

Love our work?

View all cases

Cases